‘Muzikaliteit is wat mij kenmerkt als actrice’ (2024)

“Ik herken zo sterk dat je altijd maar door moet en alle ballen in de lucht moet houden. Hoe moet het dan zijn met allemaal extra taken?” Lottie Hellingman speelt Kyra, de moeder van Romy, die extra zorg nodig heeft. “Het voelt aan de ene kant onvoorstelbaar en aan de andere kant heel herkenbaar.”

“Ik speel toneel, voor verschillende gezelschappen, maak veel muziektheatervoorstellingen, films en series. Ik acteer al sinds mijn jeugd, professioneel vanaf mijn negentiende. Ik ben een muzikale actrice, wiens hart bij theater ligt; dat is voor mij de bron van alles. Ik weet nog dat ik als kind voelde hoe alles in mij openging en begon te stromen zodra ik een theater binnenkwam. Toen ik negen was, vroeg mijn vader of ik auditie wilde doen voor een lokale musical. Mijn eerste reactie was ‘nee’ – want bang – maar toen we naar dat stuk gingen kijken, moest ik huilen van spijt.”

“Theater is een oergevoel. Het is altijdon the spot: je bent daar op dat moment, in contact met het publiek en je voelt de energie. Je weet nooit van tevoren hoe een avond zal lopen. Bij een film geef je meer uit handen, op een podium ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor wat je doet. Het is allemaal mooi om te doen, maar echt een ander metier. Als er in het theater dan ook nog muziek bij kan, is het voor mij ideaal.”

Goede match

“In 2011 ontmoette ik Madeleine voor het eerst, toen ik op het laatste moment ben ingevallen bij de voorstellingDe eenzaamheid van de priemgetallen. Het klikte meteen en dat was heel fijn werken. Bij Madeleine heb ik vooral een veilige bedding en werkomgeving. Dat is belangrijk: vertrouwd worden en vertrouwen hebben in de ander. Madeleine laat veel op de vloer ontstaan, vanuit de spelers en makers met wie ze de voorstelling samen vormgeeft. Ze doet ook veel met muziek in haar stukken, dus ook daarin zijn we een goede match.”

“Zeven jaar geleden werd ik moeder. Toen heb ik een tijdje geen grote tournees meer gedaan. Ik wilde even wat minder spelen en dichter bij huis blijven. En natuurlijk zat er ook nog een coronaperiode tussen. Het was dus even geleden dat we samengewerkt hadden, maar het is een warm weerzien, zowel met Madeleine als met Helge Slikker. Ik vind het ontzettend leuk om met hem te werken en helemaal dat ‘ie ook mee gaat op tour, dat we het samen gaan doen op het podium. Alles komt weer een beetje samen.”

Herkenbaar

“Toen Madeleine me vroeg voor Broos, zei ik meteen ‘ja’. Ik voelde de link met ouderschap, ook al klinkt dat misschien een beetje flauw, omdat ik een gezond kind heb. Ik zeg bewust niet ‘normaal’, want wie is normaal? Maar ik herken al zo sterk dat je altijd maar door moet en alle ballen in de lucht moet houden. Hoe moet het dan zijn met allemaal extra taken? Dus het voelt aan de ene kant onvoorstelbaar en aan de andere kant ook herkenbaar.”

Ik herken al zo sterk dat je altijd maar door moet en alle ballen in de lucht moet houden. Hoe moet het dan zijn met allemaal extra taken?

“Broos is een monoloog met flink veel tekst. Dat is nieuw voor mij en dus wel een uitdaging. Dat vind ik er ook leuk aan. Ik vind de weg die MATZER in is geslagen, met sociaal-maatschappelijke thema’s als uitgangspunt, heel interessant. Dat we veel op locatie spelen, bij organisaties en bedrijven is ook nog onbekend voor mij. Dat is goed: ik doe graag nieuwe dingen, omdat ik daarvan kan leren.”

“Het eerste wat ik – na de theatertekst voor Broos – ben gaan lezen is het boekje waar Madeleine ook uit heeft geput:Het meisje dat niet groeien kon, van Pearl S. Buck. Daarnaast vertelt Madeleine veel vanuit de interviews die ze heeft gedaan met zes vrouwen die allemaal een eigen verhaal hebben over hun leven met een kind met een beperking. Ik word dus rijkelijk gevoed, ter voorbereiding op deze rol. Verder put ik voor het spelen van deze voorstelling ook uit mijn eigen leven. En ik heb in de coronatijd elke gelegenheid aangegrepen om te praten met moeders die hier ervaring mee hebben.”

Hoe doet ze het

“Laagje voor laagje bereid ik me voor. Lezen, herlezen,close readen, stukje voor stukje spelen, dingen uitproberen. Dan staat er een grove schets in de grondverf, en dat ga je letterlijk repeteren: veel herhalen. Net als bij een schilderij voegen we laagje voor laagje kleur en details toe aan het stuk. Muziek helpt me, simpelweg omdat ik dat het allerleukste vind wat er is. Maar het kan me ook helpen om bij bepaalde emoties te komen. Dat kan ik muzikaal nóg makkelijker dan via tekst. Muziek brengt meteen een sfeer en verfrist, ik ga er altijd van open. Dat geeft mij veel drive en een soort ruggengraat. Muzikaliteit is wat mij kenmerkt als actrice. Energie is mijn fundament, meer nog dan techniek. En waarachtigheid is voor mij een belangrijk uitgangspunt.”

Moederschap

“Moeder zijn blijkt ook gewoon een baan te zijn, dus dan kunnen er niet meer zoveel dingen naast elkaar lopen. Terwijl ik tijdens het repeteren het liefst mijn focus helemaal daarop heb, dan wil ik er helemaal in duiken. Ik ging ook altijd goed op heel druk en alles door elkaar heen, terwijl moederschap ook vraagt om regelmaat en ritme en dat is niet mijn natuurlijke staat van zijn. Toen mijn dochter nog niet naar school ging nam ik haar vaak mee, maar dat kan dus niet meer. Ik ga nu meemaken hoe die combinatie van een tour en haar schoolleven werkt. Dat vind ik op een leuke manier spannend, maar natuurlijk is het wel een uitdaging. Dat raakt ook aan het thema van het stuk: voor iedere moeder is het belangrijk dat je ook een eigen leven hebt, en tegelijkertijd kan het enorm puzzelen zijn hoe je dat moet organiseren. Maar het is belangrijk voormij.”

‘Muzikaliteit is wat mij kenmerkt als actrice’ (1)

Lottie Hellingman(45) is actrice en zangeres. Ze speelde in vele toneel-en muziektheaterproducties, zoals de MATZER voorstellingen Gejaagd door de Wind, Everybody Happy en Three Sisters in Concerten tourde ze door Vlaanderen met het stuk Twee Zielen van Peter de Graef. Daarnaast acteert Lottie ook in films en series; voor haar rol in De Storm kreeg ze een Gouden Kalf-nominatie voor beste vrouwelijke bijrol. Ze presenteerde programma’s en spreekt regelmatig stemmen in voor audioboeken, tekenfilms en commercials. Recent is Lottie te zien in de film Mijn Beste Vriendin Anne Frank.

Lees meer over de voorstelling Broos

‘Muzikaliteit is wat mij kenmerkt als actrice’ (2024)
Top Articles
Pokemon Infinite Fusion Review – Retro Games News - Gaming News Online
Pokémon Infinite Fusion (Video Game) - TV Tropes
Craigslist Myrtle Beach Motorcycles For Sale By Owner
San Angelo, Texas: eine Oase für Kunstliebhaber
Kathleen Hixson Leaked
Southeast Iowa Buy Sell Trade
Santa Clara College Confidential
CKS is only available in the UK | NICE
35105N Sap 5 50 W Nit
The Idol - watch tv show streaming online
Mr Tire Rockland Maine
Free Robux Without Downloading Apps
Texas (TX) Powerball - Winning Numbers & Results
R/Afkarena
Gwdonate Org
The fabulous trio of the Miller sisters
Nebraska Furniture Tables
2024 U-Haul ® Truck Rental Review
Classic Lotto Payout Calculator
Cinebarre Drink Menu
Dirt Removal in Burnet, TX ~ Instant Upfront Pricing
NBA 2k23 MyTEAM guide: Every Trophy Case Agenda for all 30 teams
Talbots.dayforce.com
If you bought Canned or Pouched Tuna between June 1, 2011 and July 1, 2015, you may qualify to get cash from class action settlements totaling $152.2 million
Litter Robot 3 RED SOLID LIGHT
Craigslist Alo
Bocca Richboro
Local Collector Buying Old Motorcycles Z1 KZ900 KZ 900 KZ1000 Kawasaki - wanted - by dealer - sale - craigslist
JVID Rina sauce set1
Co10 Unr
How to Use Craigslist (with Pictures) - wikiHow
Darktide Terrifying Barrage
Evil Dead Rise - Everything You Need To Know
Aid Office On 59Th Ashland
Homewatch Caregivers Salary
Craigslist Central Il
Wbli Playlist
Justin Mckenzie Phillip Bryant
Www Violationinfo Com Login New Orleans
Ducky Mcshweeney's Reviews
Cruise Ships Archives
Iban's staff
Property Skipper Bermuda
Fetus Munchers 1 & 2
M Life Insider
Directions To The Closest Auto Parts Store
Juiced Banned Ad
What is a lifetime maximum benefit? | healthinsurance.org
Maplestar Kemono
Marcel Boom X
Smoke From Street Outlaws Net Worth
Worlds Hardest Game Tyrone
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6373

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.